Welcome to Our Website

İşçi Filmleri Festivali Trabzon’da açıldı: Sanat direnişin bir yoludur

TRABZON – Trabzon’da Halkevi, KESK, Trabzon Sinema Derneği (SİNEZON), Öğrenci Kolektifleri ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği 18’inci Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin açılışı yapıldı.

Kent merkezindeki Trabzon Sanatevi’nde gerçekleştirilen etkinliğe KESK Trabzon Şubeler Platformu Sözcüsü Salih Kalyoncu, Heykeltraş Hasan Fehmi Hızal, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Trabzon Şube Başkanı Metin Serdar, Trabzon Halkevi üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Festival alanında bir araya gelen katılımcılar kokteyl eşliğinde sohbet etti. Alanda Hataylı depremzede kadınların el emeği ile ürettiği takılar açılan stantta destek amaçlı satışa sunuldu.

TANŞİ: BÜTÜN EZİLENLERİ BÜTÜN DİRENENLERİ SELAMLIYORUZ

Salon Garaj’daki açılışta Trabzon Halkevi adına konuşma yapan Ulaş Tanşi, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’ni 18’inci kez Trabzon’da düzenlemekten mutluluk duyduklarını söyledi. Halk olarak zor dönemlerden geçtiklerini ve bunu mücadeleyle aşabileceklerini öğrendiklerini belirten Tanşi, “Evde, işte, sokakta her alanda mücadelemizi büyütüyor, halkın kendi geleceğine, kendi hayatına sahip çıkması gerekliliğini vurguluyoruz. Mücadelenin, direnmenin türlü yolları var. Bunlardan bir tanesinin de sanat olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Trabzon Halkevi adına Ulaş Tanşi açılış konuşmasını yaptı

Sanatın günlük hayata ışık tuttuğunu, birleştirici ve güçlendirici bir yanı olduğunu dile getiren Tanşi, “Bu anlamda 18 yıldır hayatın içinden, gerçekleri anlatan, tekelleşmiş sinema sektörünün yayınlamadığı filmleri olabildiğince çok insanla seyredebilmek için Türkiye’nin dört bir yanında işçi filmleri festivalini gerçekleştiriyoruz. Doğa direnişlerinden işçi isyanlarına, kadın, LGBTİ mücadelelerinden sınıf savaşımlarına, bütün ezilenleri bütün direnenleri filmlerimizle selamlıyoruz. Selam olsun emeği alınteri için dövüşen işçilere, ormanı, suyu, yaşam alanları için mücadele eden köylülere, gençlere, kadınlara, bütün ezilenlere direnenlere selam olsun” sözlerini kullandı.

Tanşi’nin selamlama konuşmasının ardından düzenleyici kurumlardan KESK adına Trabzon Şubeler Platformu Sözcüsü Salih Kalyoncu kürsüye çıktı. Türkiye’deki ‘tek adam’ yönetiminin gazetecilerden sanatçılara, işçilerden öğrencilere kadar her kesime saldıran bir tutum sergilediğini belirten Kalyoncu, sinema salonlarında yer bulamayan filmlerin ücretsiz bir şekilde gösteriminin yapılmasının çok anlamlı olduğunu kaydetti.

ER: EMEK SÖMÜRÜSÜ SİNEMA SEKTÖRÜNDE DE SÜRÜYOR

Öğrenci Kolektifleri adına söz alan Sena Er ise her sektörde olduğu gibi sinem sektöründe de emek sömürüsü olduğunu dile getirdi. “Yapımcılar karlarına kar katarken sinema emekçileri paralarını alamıyor, bakanlık verdiği desteği geri isteyebiliyor” diyen Er, yapımın içeriğine göre sinema filmlerinin festivallerden çıkarıldığına vurgu yaptı. Er, sözlerine şöyle devam etti:

“Sinema okurken çok pahalı kameralara ihtiyacınız olur. Okulunuzda sadece 3 tane vardır. Çektiğiniz fotoğrafları basmanız için karanlık o da yoktur. Bütün bunlar yıllardır söylediğimiz, eşit, parasız, bilimsel eğitim şiarını daha meşru bir yere taşıyor.”

MÜZİK DİNLETİSİ İLE KATILIMCILAR EĞLENDİ

Daha sonra Trabzon Sinema Derneği adına Ömer Turan, Düzköy Çevre Platformu adına Metin Serdar selamlama konuşmaları yaptılar. Heykeltraş Hasan Fehmi Hızal da karikatürist Turhan Selçuk’un Anadolu hiciv geleneğine karikatür ekseninde bakışına dair bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Gonca Türkday Turan ve Sercan Turan müzik dinletisi gerçekleştirdi. Katılımcılar ikili ile birlikte şarkılar ve türküler söyleyerek eğlendi. Saat 19.30’da başlayan ‘Lacivert Gece’ filminin gösterimi ile festivalin ilk gün programı tamamlandı.

FESTİVAL YARIN DA SÜRECEK

Festivalin ikinci gününde yarın 13.00’te Fraktal: Para Adam, Godard Etkisi, Dördüncü Duvar, Don Don Kurşunu ve Dar Ayakkabıyla Yaşamak adlı kısa filmler art arda gösterilecek. Program; 14.15’te Dinamo Mesken, 14.45’te Ümitli Karanlık Yolculuk, 15.10’da Görünmez Kadınlar filmleri ile sürecek. Festivalin kapanış filmi ‘Turna Misali’nin gösterimi ise saat 16.00’da olacak. 17.45’te Turna Misali filminin yönetmeni İffet Eren Danışman Boz ile yapılacak söyleşinin ardından festival sona erecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir